Cursus Salutogenese

PhotoGrid_1442245053787

Afgelopen zondag mocht ik deelnemen aan de ééndaagse cursus Salutogenese = oorzaken van gezondheid. En ik ben razend enthousiast.

De cursus werd gegeven in de heuvels van Zuid-Limburg op Domein Holset. Een prachtige locatie met eigen wijngaard, kruiden en groentetuin, fruitbomen en ontmoetingsruimten. Er worden allerlei soorten workshops gegeven. Bij aankomst kreeg ik meteen het vakantiegevoel, een gevoel van vrijheid, niks moet alles kan.

Birgit Spoorenberg heeft een achtergrond als huisarts en die kennis van reguliere geneeskunde gecombineerd met orthomoleculaire geneeskunde en klinische psycho neuro immunologie. Tijdens de dag bleek dat dit voor mij een gouden combinatie was.

Daar waar ik bij de reguliere geneeskunde er enorm tegenaan loop dat er nauwelijks aandacht is voor het voorkomen van ziekten, het verduidelijken van oorzaken van ziekten en er vooral op symptoombehandeling gestuurd wordt, was dat bij deze cursus precies omgekeerd.

Birgit zette op enthousiaste manier in een duidelijk programma uiteen hoe het lichaam werkt. Hoe de verschillende organen samen één systeem vormen, met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden. Ze begon daarbij met achtergronden. Welke rol genetica daarin speelt en de evolutie van de mens. Welke invloed stress heeft, het afweersysteem. En dat je darmen toch wel heel erg belangrijk zijn.

In het tweede gedeelte van de dag, na een heerlijke potlucklunch in de buitenlucht, ging ze in op de praktische kant van het verhaal. Wat kun je nou zelf doen. Via beweging en voeding naar bioritme en de invloed van zonlicht. Vervolgens kwamen psychosociale factoren en koude en ademhaling nog aan bod.

En bij die praktische zaken gaf ze uitleg over hoe ik zelf daar invloed op uit kan oefenen. Vooral door de omgevingsfactoren zoveel als mogelijk is, op een positieve wijze te beïnvloeden.  Dat betekent niet dat ik de illusie heb dat ik mezelf kan genezen, maar het versterkt wel mijn gevoel dat ik zelf in ieder geval iets kan doen om te voorkomen dat ik er meer ziekten bij krijg. Aan het eind van de cursus werd gevraagd welke drie omstandigheden we de volgende dag al zouden veranderen in ons patroon. Tijdens de cursus kwamen er een hele hoop dingen naar voren die ik nog zou willen aanpakken. Maar alles ineens is te veel van het goede, dus heb ik drie kleinere dingen gekozen. 1. Tijdens mijn zittende beroep meer zitten, staan en lopen afwisselen. 2. Vóór het eten bewegen. 3. Een kwartier voor het naar bed gaan tv en laptop uit om mijn lichaam te laten wennen aan de nacht.

Het was een enorm inspirerende dag met heel veel informatie. Aan het eind van de dag had ik het gevoel veel wijzer te zijn, maar ook nog zoveel niet te weten. Het smaakt in ieder geval naar meer. De cursus, de locatie en zeker ook het eten.

Voor meer info over salutogenese kun je kijken op de site van Birgit Praktijk Heel Gezonder. Voor meer info over de locatie kun je kijken op de site van Domein Holset


4 reacties op ‘Cursus Salutogenese

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s