Klinische Psycho Neuro Immunologie

illustratie bloem
©gezondziekenik

Al een tijdje wilde ik een consult bij Birgit Spoorenberg van praktijk Salutogenese om verder te kijken dan de reguliere geneeskunde. In de cursus die ik bij haar in 2015 gevolgd heb vielen voor mij veel puzzelstukjes in elkaar. De holistische visie en logica spraken me enorm aan en ik wilde er meer van weten. Nadat ik met haar een afspraak had gemaakt bood ze me een geweldige kans aan. Namelijk een “consult” met een 30-tal professionals vanuit verschillende invalshoeken die de studie Klinische Psycho-Neuro-Immunologie volgen en de docent (Leo Pruimboom) van de Natura Foundation. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.

Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) wat is dat nou eigenlijk? Waar ik tegenaan loop in de reguliere geneeskunde is dat er vooral naar het eigen werkveld wordt gekeken, dat er vooral gekeken wordt naar symptoombestrijding, dat men zich met name richt op het fysieke aspect en dat alles wetenschappelijk bewezen moet zijn. Wat ik mis is de benadering van de patiënt als één geheel en de verbondenheid tussen lichaam, geest, emotie, sociale contacten en omgevingsfactoren. KPNI  richt zich op psychologie, neurologie, immunologie, maar ook op voeding, beweging en evolutiebiologie. Daarmee brengt het de verbondenheid waar ik naar op zoek ben.

En zo nam ik een dagje vrij van mijn werk om naar Numansdorp te reizen en mijn situatie voor te leggen aan een uitgelezen groep bestaande uit huisartsen, natuurgeneeskundigen, orthomoleculair geneeskundigen, psychologen en andere specialisten. Ik zag het schilderij de anatomische les van dr Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn voor me. Of een 18e eeuwse collegezaal bestaande uit verhoogde houten banken in een cirkel waarbij in het midden de hoogleraar een psychiatrisch patiënt aan de studenten presenteert. Oké, dat is wat dramatisch weergegeven, maar spannend vond ik het zeker. Daarom heb ik ook extra medicatie ingenomen die dag.

Van tevoren had ik een lijstje gemaakt met klachten waar ik graag vanaf zou willen, of waar ik graag minder last van zou willen hebben en vragen die ik had. Voor de afspraak met Birgit had ik een vragenlijst ingevuld met daarop mijn ziektebeeld en welke medicatie ik gebruik. En had ik een chronologie gemaakt van mijn ziektebeeld. Daarnaast was ik vooral ook heel erg benieuwd naar wat ik voor hen zou kunnen betekenen en wat zij voor mij zouden kunnen betekenen. Ik hoopte op nieuwe inzichten en op bevestiging dat ik op de goede weg ben met de leefwijze die ik nu heb.

Eenmaal aangekomen op de opleidingslocatie werd ik welkom geheten door Birgit. Het was fijn om een bekend gezicht te zien. Één van de studenten werd aangewezen om het gesprek met me te voeren om mijn hele situatie duidelijk te kijgen. Daarna kwamen er nog meer vragen uit de zaal. Na de lunch nam de docent het over en werden er nog meer vragen gesteld. De vragen gingen over mijn ziektebeeld, mijn klachten, mijn jeugd, mijn sociale contacten, mijn emoties eigenlijk over alles. Sommige waren makkelijk te beantwoorden, andere wat moeilijker. De ene vraag was confronterend en de ander raakte me diep.

Voor de lunch werd een plattegrond gemaakt van mijn ziektebeeld en mogelijke oorzaken en wat een eventuele behandeling daarbij zou kunnen zijn. Het was voor mij echt een eye-opener. Iedereen dacht mee en er werd verder gekeken dan enkel de symptomen die vastgesteld zijn. Sterker nog er werd een mogelijke oorzaak aangekaart. Het was ook erg fijn om samen met zoveel professionals mee te kunnen denken over mijn gezondheid en wat ik zou kunnen doen om gezonder te worden dan ik nu ben.

De lunch was erg lekker en ik hoefde me niet af te vragen wat ik zou kunnen eten want het was volledig volgens mijn voedingspatroon. Er was een soepje met daarna een heerlijke bietensalade, een frittata, gerookte zalm met garnaaltjes, salade met kip, en nog veel meer. En als toetje verse meloen, ananas en dadels.  Tijdens het eerste gedeelte werd me duidelijk dat ik binnen mijn voeding nog een aantal aanpassingen zou kunnen doen, die mogelijk beter voor me zou kunnen zijn en waarom. Dat is belangrijk voor me dat ik ook begrijp waarom ik bepaalde aanpassingen zou kunnen doen en wat het me zou kunnen opleveren. Tijdens het tweede deel werd me duidelijk dat ik ook met het mentale, sociale en emotionele stuk aan het werk wil. Dat wordt nog een hele kluif, maar wel één die het hoe dan ook waard is.

Het was een mooie, leerzame, vermoeiende, confronterende en emotionele dag. Bij thuiskomst heb ik mijn emoties even de vrije loop gelaten. Mijn zoektocht is nog niet klaar, ik besef me dat hij nog maar net begonnen is. Dus ga ik kijken hoe ik hiermee verder ga.  Ik sluit me aan bij de wijze woorden van de filosoof Socrates “hoe meer ik weet, hoe meer ik besef krijg van wat ik allemaal niet weet”.

Meer informatie over de praktijk Salutogenese van Birgit vind je hier. Een verslag van haar cursus Salutogenese – oorzaken van gezondheid dat ik eerder maakte vind je hier.

Meer informatie over kPNI vind je hier, op de website van de Natura Foundation. Mijn zoektocht naar een integrale visie op mijn ziekte verwoorde ik al eerder in mijn blog de mens als één geheel, deze blog vind je hier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s