Human Library

Afgelopen weekend heb ik als levend boek deelgenomen aan de Human Library in Den Bosch. Het was de eerste keer dat deze speciale bibliotheek georganiseerd werd in de bieb van Den Bosch. De middag werd geopend door de directrice van de bibliotheek en Onno Hoes.

©Gezond, ziek & ik
Human Library

Human Library is een concept dat ontstaan is in Denemarken. Het heeft tot doel om stigmatisering, vooroordelen en discriminatie zichtbaar te maken en te ontkrachten. In deze menselijke bibliotheek lees je mensen in plaats van boeken. Dat betekent dat je op basis van een onderwerp, misschien wel een vooroordeel dat je hebt, een boek uitkiest en met dit boek het gesprek aangaat. Alle vragen die je zou willen stellen kun je stellen. Op die manier leer je van elkaar en misschien dat je daarna anders tegen die ander of het onderwerp aankijkt.

Deze menselijke bibliotheek wordt door het hele land in bibliotheken georganiseerd. Ik hoorde erover via een kennis die aangaf dat het misschien wel iets voor mij zou zijn om naar toe te gaan of aan deel te nemen.

Omdat bij mij aan de buitenkant niet te zien is dat ik een ziekte heb, houden mensen er geen rekening mee. Aan de ene kant is dat fijn omdat ik niet als zielig of patiënt gezien wil worden, ik heb een ziekte maar die definieert niet wie ik ben. Soms kan dat ook voor onbegrip zorgen. Door keuzes die ik maak voor mijn gezondheid en omdat mensen in de waan van de dag vaak niet verder kijken dan hun neus lang is. Heel begrijpelijk, want het is een natuurlijk proces om niet overal bij stil te staan. Eerlijk is eerlijk, ik betrap mezelf er ook op. Dat was voor mij de reden om me als levend boek op te geven voor de Human Library.

© Human Library

Voorafgaand aan de middag was een avond georganiseerd om als boeken en vrijwilligers elkaar te leren kennen en alvast wat te oefenen met gesprekken te voeren door elkaar uit te vragen. Een aantal andere titels van boeken waren Niet aangeboren hersenletsel, Volwassen probleemkind, Genderloos, Non, Verslaafd en Vluchteling.

Afgelopen zondag zou het prachtig weer worden. Het eerste weekend van het jaar met temperaturen boven de 20 graden en zonnig. Daardoor was het de verwachting dat de bezoekersaantallen misschien wel eens tegen zouden kunnen vallen. Die zorgen bleken niet nodig. Tijdens de middag werden de in totaal 16 boeken maar liefst 100 keer uitgeleend. Een gesprek duurt ongeveer 20 minuten.

Ik heb 4 gesprekken gevoerd. Alle vier de gesprekken waren totaal anders van inhoud. De ene lezer was meer geïnteresseerd in het technische verhaal, gericht op wat een auto-immuunziekte is. Een ander was juist erg betrokken in wat het hebben van een ziekte voor impact heeft op het dagelijks leven. Weer een ander was benieuwd naar de leefstijlaanpassingen die ik toepas. Tijdens de gesprekken merkte ik dat de meesten wel mensen kennen met een auto-immuunziekte in allerlei verschillende vormen.

Bij alle gesprekken kwam een wisselwerking tot stand. Het was niet enkel vragen van de een en vertellen van de ander, het werd een echt gesprek waarbij vragen en antwoorden elkaar afwisselden. Dat is wat mij betreft ook echt een meerwaarde van het lenen van een levend boek. De wisselwerking tussen lezer en boek zorgt voor meer diepgang en een actievere insteek dan wanneer je een boek leest. Dan kun je enkel uitgaan van wat er beschreven staat zonder vragen te kunnen stellen. Een levend boek lezen zorgt voor verbinding.

Meer weten over Human Library, volg dan deze link.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s